Recipe X-mas dinner

 

 

Luxuriously budget X-Mas. Kerst is een tijd waarin lekker luxe dineren centraal staat. In Nederland ontvangen zo’n 4000 huishoudens wekelijks een voedselpakket van de voedselbank. De Voedselbank wil mensen die het niet zo breed hebben gezond en gevarieerd eten aanbieden om zo armoede tegen te gaan, ook tijdens de kerstperiode. Studio Cookart heeft in overleg met De Voedselbank een menu ontwikkeld waarbij het luxe dineren voor iedereen mogelijk wordt. Met ingrediënten die rond de kerstperiode vaak of zeker voorkomen in het pakket en low budget extra’s, is er een oogstrelend en heerlijk 4-gangen diner neergezet. Met deze maaltijd tonen we aan dat samen koken en eten niet duur hoeft te zijn en er toch feestelijk uit kan zien. Samen met stylist Kim de Groot en fotografe Anke Leunissen zijn deze prachtige gerechten gestileerd en gefotografeerd.

 


 

Quiche

 

Dit heb je nodig
½ pak hartige taartdeeg (genoeg voor 1 hartige taart)
Wortels
Groene courgette
Gele courgette
Aubergine of andere kleurrijke groenten
4 eieren
125 ml slagroom
100 gr (geraspte) kaas
Zout en peper
4 el olijfolie met snufje zout en peper in een schaaltje

Keukengereedschap
Quiche vorm of andere bakvorm

 

Zo maak je het
Verwarm de oven voor volgens de aanwijzingen op de verpakking van de deegplakjes. Snijd de courgettes, wortels en aubergine in de lengte in zo’n dun mogelijke plakken. Snijd de brede plakken in de lengte doormidden. Zorg dat de doormidden gesneden plakken zichtbare schil hebben aan een kant. Laat de vellen hartige taartdeeg ontdooien. Bekleed de bodem van een ingevet bakvorm met bakpapier en bedek het daarna met het taartdeeg. Zorg dat de vellen goed aan elkaar geplakt worden. Verdeel de kaas over de bodem. Mix de eieren met slagroom en een snuf zout en peper tot een luchtig mengsel en vul de vorm hiermee. Het mooi maken kan nu beginnen! Bestrijk elke plak groente lichtjes met olijfolie en leg het daarna direct in de quiche. Je kunt het zo stylen als je zelf wilt. Mooie rolletjes tegen elkaar aan leggen (meer paar handen is hierbij handig), of op een expressionistische manier krullen in de taart leggen, in een spiraal werken, het kan allemaal. Zet het voor 50 min in de oven en houd de bovenkant van de taart in de gaten. Wanneer deze te donker wordt, leg er wat aluminiumfolie overheen.

 

Aardappelbloemen

Dit heb je nodig
400 gr aardappelen
3 el olijfolie
3 el water
Snufje zout
Boter/spray om in te vetten

Keukengereedschap
Kaasschaaf
Diep bord
Muffinvorm bakblik

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snijd de aardappelen in zo’n dun mogelijke plakken. Een kaasschaaf werkt vaak ook goed. Doe de olijfolie, water en het snufje zout als mengsel in een diep bord. Haal alle aardappelplakjes door dit mengsel. Spray/vet het bakblik in en style vervolgens de aardappelbloemen in het bakblik. Begin aan de buitenkant en laat de plakjes elkaar een beetje overlappen. Alle bloemen af? Zet het voor 45 minuten in de oven. Als de aardappel gaar is en mooi goudbruin en krokant is zijn ze klaar. Laat de aardappelbloemen nog een paar minuten afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt om te serveren.