Recipe X-mas dessert

 

 

Luxuriously budget X-Mas. Kerst is een tijd waarin lekker luxe dineren centraal staat. In Nederland ontvangen zo’n 4000 huishoudens wekelijks een voedselpakket van de voedselbank. De Voedselbank wil mensen die het niet zo breed hebben gezond en gevarieerd eten aanbieden om zo armoede tegen te gaan, ook tijdens de kerstperiode. Studio Cookart heeft in overleg met De Voedselbank een menu ontwikkeld waarbij het luxe dineren voor iedereen mogelijk wordt. Met ingrediënten die rond de kerstperiode vaak of zeker voorkomen in het pakket en low budget extra’s, is er een oogstrelend en heerlijk 4-gangen diner neergezet. Met deze maaltijd tonen we aan dat samen koken en eten niet duur hoeft te zijn en er toch feestelijk uit kan zien. Samen met stylist Kim de Groot en fotografe Anke Leunissen zijn deze prachtige gerechten gestileerd en gefotografeerd.

 


 

Kastanje taart
Het nagerecht kan al een dag van tevoren voorbereid worden. Op de dag zelf wordt het bord opgemaakt en de slagroom bijgevoegd.

 

Dit heb je nodig
90 g boter op kamertemperatuur
75 g suiker
220 g tamme kastanjes (stuk of 22) of 1/2 pot kastanjepuree (435gr)
(de rest kan ingevroren worden)
1 vanilleboon
3 eieren
1,5 tl kaneel

 

Keukengereedschap:
Taartvorm van 20 cm

 

Zo maak je het
1. Voor dit taartje kun je werken met zelf geraapte tamme kastanjes, maar je kunt bij de grotere supermarkten ook kastanjepuree krijgen. Was de kastanjes en gooi de drijvende kastanjes weg. Kook ze 10 minuten in water en schil ze terwijl ze nog warm zijn. Leg ze weer in een pan met water en kook ze in 30 minuten gaar. Zeef of pureer de kastanjes.
2. Vet de springvorm in.
3. Meng de boter, suiker, vanille en zout en roer hier de eidooiers en kastanje doorheen. Klop de eiwitten stijf en schep dit er voorzichtig doorheen.
4. Vul de taartvorm en zet het in een voorverwarmde oven van 160℃. Bak de taart in 50-55 minuten gaar. Nadat de taart helemaal is afgekoeld, kan deze worden losgemaakt uit de vorm.

 

Bubbel chocolade

Dit heb je nodig:
200 g witte chocolade

 

Keukengereedschap:
Bubbelfolie afgewassen en droog

 

Zo maak je het:
1. Smelt de chocolade au-bain-marie. Verwarm de chocolade voorzichtig, laat er geen water bijkomen en laat het niet te heet worden. Blijf roeren totdat het bijna allemaal gesmolten is. Haal de schaal van de pan en blijf roeren totdat alles vloeibaar is.
2. Leg de bubbelfolie in 4 stukken van ongeveer 20 x 20 cm met de bubbels naar boven (je kunt extra maken als reserve). Het is handig de stukken op een snijplank of bord te leggen, zodat je het makkelijk op kunt pakken. Giet op elk stukje een mooie vorm met de chocolade en laat het uitharden in de koelkast.

 

 

Slagroom
Zo maak je het:
Klop 100ml slagroom op met 2 el suiker en 1 el bietensap

 

Opmaak:
Leg op het bord het stuk witte chocoladebubbel. Hier bovenop leg je een punt kastanje taart. Garneer het bord met de slagroom en eventueel met wat granaatappelpitjes of rood fruit.